تحولات منطقه

توسعه همکاری‌های دفاعی و تسلیحاتی، بخشی از پیام سفر وزیر دفاع بولیوی به تهران است که روز گذشته در رأس هیئتی عالی رتبه وارد تهران شد و با حضور در وزارت دفاع با وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح کشورمان دیدار و گفت‌وگو کرد.

وزیر دفاع بولیوی برای توسعه همکاری‌های دفاعی وارد تهران شد/ اراده تهران-لاپاز برای عبور از جهان «تک‌قطبی»
محمد مهدی ملکی
زمان مطالعه: ۳ دقیقه

به گزارش قدس آنلاین، الزام راهبردی تحکیم روابط ایران و بولیوی پیام اصلی سخنان امیر آشتیانی در نشست مشترک با ادموندو نوبیو آگیلار وهیئت بولیویایی بود که بر آن تأکید کرد. حمایت جمهوری اسلامی از کشورهایی که با زورگویی مبارزه می‌کنند، هوشیاری و اتحاد عقلانی برای خنثی‌سازی توطئه‌های دشمن علیه دولت‌های مستقل، تقویت مناسبات دفاعی دوجانبه، افزایش قدرت بازدارندگی دولت بولیوی و آمادگی ایران برای تأمین نیازهای دفاعی بولیوی محورهای دیگری بود که در این دیدار از سوی وزیر دفاع کشورمان برآن تأکید شد.

وزیردفاع بولیوی هم در این دیدار با بیان اینکه انقلاب اسلامی برای ما یک الگو به منظور  رسیدن به آزادی ملت‌ها به شمار می‌رود، گفت: این دیدار فرصت تعمیق روابط برای اهداف مشترک را برای دو کشور بیشتر خواهد کرد. وی با اشاره به انقلابی که در این کشور از سال ۲۰۰۵ آغاز شد، گفت: کشور بولیوی تحت اصول فلسفی و ایدئولوژیک، اکنون یک کشور ضدنئولیبرالیستی، ضداستعماری و ضد سلطه است. رایزنی‌های تسلیحاتی مقامات نظامی تهران-لاپاز در حالی صورت می‌گیرد که بولیوی در دو دهه گذشته مبارزه مستمر با استعمار آمریکا را با جدیت دنبال کرده است و رایزنی‌های روز گذشته حاکی از اراده دولت مورالس برای کاهش وابستگی به واردات تسلیحات از ایالات متحده آمریکا و روسیه و به ازای آن افزایش تجارت صنایع دفاعی فناورانه از جمهوری اسلامی ایران است. برای تحلیل ابعاد این رویداد با یک کارشناس روابط بین‌الملل به گفت‌وگو نشسته‌ایم که در ادامه می‌خوانیم. 

همگرایی با ایران، ثمره دیپلماسی موفق 
محمد مهدی ملکی کارشناس مسائل دفاعی در پاسخ به خبرنگار ما و نگاهی به تاریخچه روابط تسلیحاتی ایران و کشورهای آمریکای لاتین به‌خصوص بولیوی، گفت: این اولین دفعه نیست که شاهد رایزنی مقامات دو کشور برای توسعه روابط تسلیحاتی هستیم، البته این روابط متأثر از آمد و شد دولت‌های مختلف در ایران، فراز و فرود داشته‌است.

ملکی با بیان اینکه توسعه روابط ایران و بولیوی را باید در ساختار سیاست خارجی متوازن ایرانی در دولت سیزدهم تحلیل و بررسی کرد، حساسیت آمریکایی‌ها نسبت به توسعه همکاری‌های تهران-لاپاز را امری طبیعی دانست که البته کاخ سفید نسبت به حضور فعال جمهوری اسلامی در حیاط خلوتشان بیکار نخواهد نشست.

این کارشناس مسائل بین الملل، توسعه روابط اقتصادی، سیاسی، امنیتی و امضای اسناد همکاری‌های متنوع با مقامات این کشورها را دستور کار اصلی سیاست خارجی ایران عنوان کرد و شاخصه استقلال طلبی و مقاومت در برابر زورگویی‌ها را عامل مؤثر بر اهتمام ایران به توسعه روابط با کشورهای مستقل دانست.

وی دیپلماسی جمهوری اسلامی ایران را در راستای تکمیل دیپلماسی مستقلانه تعریف کرد و انتخاب امیرسرتیپ آشتیانی به عنوان رئیس کمیسیون مشترک ایران-ونزوئلا را مؤید این مسئله دانست.

ملکی فروش پهپادهای مهاجر به ونزوئلا و همچنین افزایش فهم متقابل ایران-بولیوی را زمینه ساز اراده این کشور برای تقویت زیرساخت‌ها به منظور تحقق امنیت درون‌زا با حمایت جمهوری اسلامی ایران عنوان کرد. سامانه‌های پدافندی، مکانیسم‌های فناورانه پایش مرزی و تسلیحات دفاعی سبک و سنگین مواردی هستند که می‌تواند فصل تازه‌ای از روابط تهران-لاپاز را ترسیم کند.

وی روابط موفقیت‌آمیز تهران-ونزوئلا را الگویی موفق درتمایل یافتن کشورهای آمریکای لاتین به توسعه روابط زیرساختی با ایران برای تجهیز نیروهای نظامی‌شان به تسلیحات ساخت ایران فارغ از توجه به تهدیدات خارجی دانست.

پایان جهان تک‌قطبی در گرو ائتلاف‌های مستقل 
این کارشناس مسائل دفاعی در خصوص واکنش احتمالی ایالات متحده و متحدانش نسبت به توسعه روابط آمریکای لاتین و ایران، توسعه روابط تسلیحاتی ایران و کشورهای این حوزه را خاری در چشم آن‌ها دانست؛ زیرا تا پیش از این بازار تسلیحات بولیوی به صورت انحصاری در اختیار آمریکا و روسیه بوده اما امروز با ورود رسمی ایران انحصار شکسته خواهد شد که موجب سرخوردگی مافیای سلاح آمریکا خواهد شد.

ملکی با بیان اینکه طرف غربی ممکن است با توسل به زور و استفاده از اهرم‌های فشار، تهدید، تحریم، تطمیع و یا اقداماتی نظیر کودتا  به سراغ کشورهای آمریکای لاتین برود، گفت: گرایش کشورهای مستقل به ایران-چین و روسیه غیرقابل اجتناب است و این یک‌جانبه‌گرایی حاکم بر روابط بین‌الملل را به چالش خواهد کشید.

وی واکنش‌ مخرب ایالات متحده نسبت به افزایش همگرایی دولت‌های مستقل را زمینه‌ساز تقویت ائتلاف‌های منطقه‌ای و افزایش تعاملات در قالب سازمان‌های چندملیتی نظیر بریکس و ائتلاف‌های نوظهور عنوان کرد که افول نظام تک‌قطبی را تسریع کرده و موجب ظهور قدرت‌های نوظهور در نظم جدید بین‌المللی خواهد شد.   

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.